TURNUVAYA KIRIKKALE´DEN KATILAN 30 SPORCU ALTIN MADALYA KAZANDI
Goalbol ilgisi her geçen gün artıyor
Görme engellilerin dikdörtgen şeklindeki bir salonda özel topla oynadığı goalbol sporunda uluslararası turnuvalarda elde edilen şampiyonluklar, bu branşın lisanslı sporcu ve takım sayısında altın çağını yaşamasını sağladı.
ENGELLİLERLE İLGİLİ BİR OYUN
Türkiye´de 2009 yılında kurulan goalbol ligi, kısa zaman içerisinde önemli mesafe kat etti. Goalbol Kadın Milli Takımı´nın 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında, Erkek Milli Takımı´nın da Litvanya´nın Kaunas şehrinde düzenlenen son Avrupa Şampiyonası´nda kazandığı altın madalyalar, bu spora olan ilgiyi artırdı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Hasan Sayyıdan, yaptığı açıklamada, goalbolun görme engellilere has bir oyun olduğunu söyledi.
KARŞILAŞMALARA 31 SPORCUYLA KATILDIK
Oyunun 9x18 metre dikdörtgen şeklindeki sahada üçer sporcuyla oynandığını ve özel topunun olduğunu dile getiren Sayyıdan, şöyle konuştu: ?3 sporcu, 9 metrelik kaleyi savunurken aynı zamanda karşı kaleye de gol atmayı hedefliyor. Federasyon olarak 8 branşta faaliyet gösteriyoruz. Son yıllarda goalbol branşına katılımımız çok yükseldi. Federasyonumuzun imkânları artınca uluslararası alanda başarılar ardı ardına gelmeye başladı. 2008 yılında Paralampik Oyunlarına 1 sporcuyla katılmıştık. 2016´da Rio´da yapılan oyunlara 31 sporcuyla katıldık.
TÜRKİYE´DE BİN LİSANSLI SPORCU VAR
Tabii ki oyunlara katılan sporcu sayımızın artması önemli ancak Goalbol Milli Takımımız da Türkiye´nin bu oyunlardaki ilk altın madalyasını kazanma başarısını gösterdi. Bu bizleri çok gururlandırdı.? ?Avrupa´nın çoğu ülkesinde ikinci ve üçüncü ligler yok? Başkan Sayyıdan, goalbolun hızlı gelişme kaydettiğini, sporcuların da bu gelişimde önemli etkilerinin olduğunu vurgulayarak, ?Türkiye genelinde goalbol sporuyla uğraşan 90´ı aşkın kulübümüz ve bin lisanslı sporcumuz var.?
ALTIN MADALYA KAZANDIK
On yıl öncesinde Türkiye Şampiyonaları´nı 10-12 takımın katılımıyla düzenleyebildiklerine dikkati çeken Sayyıdan, ?Bugün erkeklerde birinci, ikinci, üçüncü ve yükselme gruplarımız, kadınlarda ise birinci ve ikinci liglerimiz var. Yani artık profesyonelliğin zirvesindeyiz. Bu profesyonelliğin getirdiği çalışmayla paralimpik oyunlarında altın madalya kazandık. Türkiye goalbolde Avrupa´nın üzerinde bir lige sahip. Avrupa´nın çoğu ülkesinde ikinci ve üçüncü ligler yok? ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE GENELİNDE 192 KULÜP VAR
?Hasan Sayyıdan, federasyon olarak daha önce görme engellilerin bir şekilde spor yapmalarını istediklerini ancak şimdilerde uluslararası başarıyı kovalayacak performansta sporcu yetiştirmenin ana hedefleri olduğunu belirtti. Görme engellilerin spor yapmasının, toplumla kaynaşması ve üretken bir birey haline gelmesi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Sayyıdan, sözlerini şöyle tamamladı: ?Türkiye genelinde görme engellilerin spor yapabilmesi için 192 kulüp var.?
MUTLULUK DUYUYORUZ
?Engelli kardeşlerimizin buralara yönelerek spor yapmalarını ve toplumla iç içe olmalarını gönülden istiyoruz. Görme engelli kardeşlerimiz bu gibi kulüplere giderek sosyal bir aktivite yapmış oluyor. Sürekli spor yaptığı için bedeni dinç bir hale geliyor. Takım ruhunu kazanıyor. Zihinsel cimnastik yapıyor. Bu gibi aktiviteleri yaptığı zaman üretken bir birey haline geliyor. Biz federasyon olarak engelli insanları spor alanlarında görmekten mutluluk duyuyoruz.?
Haber: SPOR SERVİSİ