Tütün ve alkolün zararları anlatıldı

Tütün ve alkolün zararları anlatıldı

Mili eğitim bakanlığınca; tütün, alkol ve madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu faaliyetleri çerçevesinde İl Milli Eğitim Toplantı salonunda öğretmen ve öğrencileri bilinçlendirmek üzere seminer verildi.

TÜTÜN KULLANIMI EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU
Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Eroğlu başkanlığında, Atatürk Sağlık Meslek Lisesi Formatör öğretmenleri Fadime Demirci ve Şükran Koçak tarafından verilen eğitim seminerlerine öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Öğretmen Fadime Demirci, Türkiye`de 17 milyon sigara bağımlısı bulunduğunu belirterek tütün ve tütün ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle ülkede saatte 12 günde 300 bir yılda ise 117 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Gelişmiş ülkelerin aldıkları önlemlerle sigara tüketimini hızla azalttığını sigara şirketlerinin azalan satışlarını Türkiye ve benzeri ülkelerden karşıladığını kaydeden Demirci, şunları kaydetti: ?Tütün şirketleri çocukları ve gençleri sigaraya başlatmak için her türlü yol ve yönteme başvuruyor. Sigaraya başlama yaşı gittikçe düşüyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 23-48`i sigara içiyor. Lise öğrencilerinin yüzde 20`si 7-13 yaşı grubu ilkokul öğrencilerinin ise yüzde 11.7`si sigara içiyor.? dedi.

 
ALKOL BAĞIMLILIĞI
Alkolün zararlarına da değinen Demirci, alkol bağımlılarında belirli bir süreçte gelişen ağır bir kronik karaciğer rahatsızlığı olan sirozun yanı sıra yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen gastrit ülser karaciğer iltihabı yüksek tansiyon kalp-damar hastalıkları enfarktüs pankreas yetersizliği el ve ayaklarda uyuşma ve duyu kaybına yol açan sinir ve böbrek iltihabı gibi rahatsızlıkların görülebileceğini belirtti. Alkolün ruh sağlığına olumsuz etkilerine de dikkati çeken Demirci, alkol bağımlılarının ilk başlarda şen şakrak ve neşeli kişiler gibi görünmelerine rağmen giderek depresif hale dönüştüklerini söyledi. Demirci, alkol kullanımının toplumdaki en olumsuz sonuçlarından birinin de trafik kazaları olduğuna dikkat çekerek ?Alkol alarak trafiğe çıkan herkes toplum için bir tehlikedir? diye konuştu.
 
GENÇLER ARASINDA ALKOL KULLANIMI ARTIYOR
Alkol alışkanlığının gençler arasında yaygınlaştığına dikkati çeken öğretmen Şükran Koçak, içimi kolay olan ve zararsız zannedilen bira gibi alkollü içeceklerin bu yaş grubundakiler tarafından alınması ve dozunun giderek artırılmasının bağımlılığa yol açtığı uyarısında bulundu. Okul dershaneler kurslar ve spor alanları gibi gençlerin sıklıkla gittiği yerlerin çevresinde alkol satışının kesinlikle yasaklanması gerektiğini anlatan Koçak, 18 yaşın altındakilere alkol satışı yapılmaması için denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini söyledi. ?Ben sadece bira içiyorum? demenin bir yanılgı olduğunu konuya alkol alımı açısından bakıldığında arada bir fark bulunmadığını ifade eden Koçak, ?Bir şişe bira yaklaşık bir kadeh rakı viski gibi sert içkiye bir bardak şaraba eş değerdir? dedi. Hem paketleme hem de tat ve alkol düzeyi olarak çok çeşitli ürün bulunduğunu bunların biranın alkollü içki olarak algılanmasını engellediğini kaydeden Koçak, ?Bira su ve kola gibi tüketiliyor. Bakkalda büfede ve marketlerin serbest reyonlarında raflarında satılıyor? diye konuştu.
 
SİGARA VE ALKOLUN SAGLIGA ZARARI
Verilen bilgiye göre sigaranın sağlığa zararları şunlar:
-?Dil damak akciğer mesane kanserine sebep olur
-Sindirimi zorlaştırır ve mide ülserine sebep olur
-Ağız ve diş hastalıklarına sebep olur
-Akut ve kronik bronşite sebep olur
-Damar sertliğine kalp krizine ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açar
-Vücut direncini kırar ve hastalıklara daha çabuk yakalanmamıza yol açar
-Hamile bayanların sigara kullanması sonucunda düşüklere ve ölü doğumlara sebep olabilir bebekte çeşitli anomalilere yol açabilir.?
 
 
 
 
 


1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!