Tütünle mücadele etmek herkesin görevi olmalı

Tütünle mücadele etmek herkesin görevi olmalı

SİGARA, TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Tütünle mücadele etmek herkesin görevi olmalı

Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, gençleri sigaradan korumak için tütün ve tütün mamulleri ile mücadele kapsamında önemli adımlar atılmaya devam edileceğini söyledi. Vali Haktankaçmaz tütün ve tütün mamulleri ile mücadele herkesin görevi olması gerektiğini söyledi.

SİGARA, TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Kaçak sigara ve açıkta satılan tütünlerin, toplumun sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Haktankaçmaz, kapalı alanlarda sigara yasağını çok daha sıkı bir şekilde takip ederek tütünle mücadelede yeni bir dönem başlatacaklarını söyledi.

KAFE VE KAHVEHANELER DENETLENDİ

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Kırıkkale´de bulunan kafe ve restoranlarda tütün denetimi yapıldı. Denetime katılan Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, yürütülen programlar sonrasında sigara içme oranını düşürmek ve farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Kapalı alanlarda sigara yasağını çok daha sıkı bir şekilde takip ederek tütünle mücadelede yeni bir dönem başlatacaklarını belirten Haktankaçmaz, kaçak sigara ve açıkta satılan tütünlerin de toplum sağlığı açısından çok büyük tehlike yarattığını bildirdi. Hayatının hiçbir döneminde sigara içmediğini belirten Haktankaçmaz, sigaranın; uyuşturucu ve alkolden bir farkı olmadığını ve insan vücudunda ciddi şekilde zarar verdiğini kaydetti.

15 İŞLETMEYE KAPATMA CEZASI

İl genelinde sigara yasağı ile ilgili önemli çalışmalar ve yaptırımlar gerçekleştirdiklerini belirten İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, 7 yıllık sigara yasağı döneminde 379 işyerine toplam 727 Bin 755 TL, 684 vatandaşa ise 59 Bin 937 TL cezai işlem uyguladıklarını söyledi. Toplamda 15 işletmeye kapatma cezası verdiklerini belirten Güngüneş, açıklamasının devamında, ?Kırıkkale Valiliği İl Tütün Kontrol Denetim Ekibi Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı(Zabıta Müdürlüğü) ve Milli Eğitim Müdürlüğünden oluşan denetim ekiplerinin sigara denetimleri başarılı bir şekilde devam etmektedir.?

VATANDAŞ İHBARLARI ÖNEMLİ

?İlimiz genelinde yapılan rutin tütün denetimleri haricinde vatandaşlarımız tarafından DHSDS OLARAK (Alo 184) SABİM, 155 Polis, 156 Jandarma, 153 Zabıta ve Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün Birimi 222 07 08-233 90 00/1193 hatlarına yapılan sigara şikâyetleri ekipler tarafından kullanılan tabletlere düşmekte olup, şikâyetler anında değerlendirilmektedir. Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniğimiz ile Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniği vatandaşlara hizmet vermektedirler. Sigara Bırakma Polikliniklerimiz randevu sistemi ile çalışmakta olup, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Sigara Bırakma İlaçlan Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından vatandaşlara ücretsiz dağıtılmaktadır.?

İŞLETME CEZALIRI ARTIYOR

?Sigara Bırakma Polikliniğine 2010-2016 yılları arasında başvuran toplam hasta sayısı: 16 bin 491 kişidir. Bunlardan 3 bin 388 kişi sigarayı bırakmıştır. 2017 yılı idari para ceza miktarları (ceza uygulamaya yetkili merci Mahalli Mülkü Amir) Yasal Uyarı Yazılarının asılmaması bin 866 TL. Kişi Cezası 109 TL. İşletme Cezası bin 486 TL´den 7 bin 453 TL´ye kadar idari para cezası uygulanır. 2009-2016 arasında 194 bin 941 adet denetim yapılmış olup, yapılan denetimler sonucunda kesilen cezalar 379 işyerine kesilen ceza miktarı: 727 bin 755 TL. 684 şahsa kesilen ceza miktarı: 59 bin 937 TL. Toplam 1363 işletme ve şahısa 787.692.00 TL.İdari Para Cezası Kesilmiş olup ,ayrıca bu dönemde 15 işletmeye kapatma cezası verilmiştir? dedi.

NERELERDE YASAK OLACAK

Yasa gereği, sigara yasağını kapsayan yerler ise şu şekilde: Mevcut uygulama kapsamında illere gönderilen 2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı´na göre, çocukların faydalandığı tüm açık alanlar, yürüyüş yolları, spor yapılan aletli egzersiz alanlarında da sigara içilmesi yasaklandı. Havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarına 5 metre mesafede sigara tüketilmesine izin verilmiyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının açık alanlarının sadece yüzde 30´unda sigara içilmesine izin veriliyor. Aynı kurumlarda sigara içme alanlarının giriş kapısının 10 metre uzağında olması gerekiyor. Üniversitelerde de Dumansız Kampüs uygulamalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına ağırlık veriliyor.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!